Explozia emoțională a copilului

Va avea loc de cele mai multe ori la vederea mamei. Ea e pregătită să-și elibereze puiul de greutatea emoțiilor neplăcute adunate în corpul lui micuț. Și e acolo să-l susțină în exprimarea supărării emoționale, ca parte esențială în procesul de reinstalare a stării de bine. Iar copilul, subconștient, știe asta. Și tot subconștient, o știe și mama.  

Felul în care răspundem crizelor de furie sau frustrare ale micuților noștri ne va vindeca și pe noi, părinții. Vom putea în sfârșit să fim alături de copilul nostru interior, așa cum ne-am fi dorit să fie susținut în momentele dificile ale copilăriei noastre. Tantrumurile fac parte importantă din dezvoltarea emoțională a copiilor, iar dacă te gândești acum că nu toți copiii au tantrumuri, așa e. Suntem diferiți. Inteligența emoțională reprezintă capacitatea de a înțelege, utiliza și gestiona propriile emoții, precum și emoțiile celorlalți. Așadar, suntem foarte diferiți.

Copilăria e perioada cea mai vulnerabilă în ceea ce privește dezvoltarea minții subconștiente. E vârsta la care se pun bazele tiparelor comportamentale și de atașament, cu implicații majore în viața viitorului adult. Cercetările în neuroștiințe arată că programele minții subconștiente se formează prin experiențe și discuții în primii ani de viață. Practic, gândurile și credințele înmagazinate în copilărie, crează în copil scheme de gândire care îi conduc mai târziu viața și-i condiționează  comportamentul fizic și psihic. Și atunci ce informații livrăm copiilor noștri în acești primi ani de viață, în care sunt ca “niște bureți ce absorb totul”?! Care este tonul pe care îl folosim în discuțiile cu ei, știind că vocea noastră formează viitoarea voce interioară pe care copilul o va auzi toată viața?!

Nu cred că mai e nevoie de sfaturi. Pur și simplu imaginează-ți că te întorci acasă rupt de oboseală, după o zi în care colegii ți-au refuzat sugestiile sau poate ți-au folosit instrumentele de lucru fără permisiunea ta, după care te-au exclus dintr-o activitate la care îți doreai să participi, etc… Ce vrei să auzi când ajungi acasă?! “Cum îți permiți să vii nervos acasă sau să te arăți așa supărat?!”, “Cine te crezi să vii tu să ne strici nouă feng shui-ul, după ce te-au enervat alții?!”…

Presupunând că răspunsul e unanim, las mai jos câteva idei pentru comunicarea cu micuții noștri supărați sau furioși când simt pe pielea lor nedreptatea. Dacă totuși mă înșel și sunteți de altă părere, poate ar fi util să accesați linkul pentru o discuție gratuită de coaching, copilașii voștri vă vor mulțumi :).

“Dragul meu, îmi pare rău că ți s-au întâmplat atâtea. Cred că te simți furios și e normal să fie așa când simțim o nedreptate. Nici mie nu mi-ar place să-mi fie luate jucăriile din mână sau să nu-mi fie ascultate propunerile pentru joaca în grup. M-aș simți frustrat. Eu sunt aici, alături de tine și o să te ajut să trecem împreună peste aceste emoții. Hai să începem prin a ne elibera puțin de nervișori, imaginându-ne că suflăm atât de tare și de lung, încât vântul îl ia pe băiețelul care te-a împins că nu-i dădeai mașinuța și-l duce în zbor până pe lună. Ce zici, ne mai deranjează de acolo?! Ia să mă uit puțin pe cer, să văd, îi văd tricoul? Sau cu ce zici că era îmbrăcat azi?! Știi, de multe ori luna se vede și ziua. Stai să văd dacă am noroc să-l văd pe băiețel. Dar crezi că îi place acolo sus?! Zic să-l lăsăm puțin, după care să-l aducem înapoi jos, lângă mămica și tăticul lui. Poate a avut și el o zi proastă sau poate a fost și el nedreptățit înainte de alții și nu știa cum să reacționeze, dar în general știu că au fost zile în care voi doi vă jucați frumos. Ce zici să învățăm cum să-i răspundem pe viitor, ca să înțeleagă și el că nu e ok cum a procedat și totodată să te simți bine că ai rezolvat situația apelând la vorbă bună și calm? Îi poți spune că nu sunt permise împingerile, dar dacă îi pare rău și înțelege să nu mai facă asta, îl poți da mașinuța când o cere frumos. Iar dacă nu poate face asta, atunci apelezi la doamna educatoare.”

Dacă ești interesat de dezvoltarea ta personală și vrei să devii un părinte mai bun, programează o discuție gratuită (15-20 minute), în care să schițăm un plan de explorare a abilităților tale și valorizare a deficiențelor. Și cel mai important, să dezvăluim resurse pe care nu le-ai descoperit încă!

Previous
Previous

1 din 5 angajați optează pentru noi beneficii

Next
Next

Ce este anxietatea socială?