Test de personalitate:

Emisfera dominantă a creierului tău

Aflarea emisferei cerebrale dominante și implicit a modului nostru de gândire și operare, ne permite să exersăm ambele emisfere, de natură să le facem să lucreze în tandem.

Scopul determinării dominantei este acela de a elibera potențial mental neexplorat anterior, în ideea de a pune creativitatea în slujba performanței și eficienței, dar și viceversa, performanța și eficiența în slujba creativității.

1. Obișnuiesc să gândesc în pași logici, secvențiali.

Da - S

Nu - D

2. Țin la punctualitate și ajung din timp la întâlnirile mele.

Da - S

Nu - D

3. Obișnuiesc să analizez situații și lucruri, pornind de la detalii.

Da - S

Nu - D

4. Observ mai degrabă CUM spune celălalt și de multe ori nu sunt atent la CE spune.

Nu - S

Da - D

5. Sunt o fire comunicativă care vehiculează cunoașterea pe baza argumentelor.

Da - S

Nu - D

6. Un birou dezordonat e semn de genialitate.

Nu - S

Da - D

7. În general reușesc să exprim ușor ceea ce doresc să transmit.

Da - S

Nu - D

8. În general aproximez destul de bine timpul.

Da - S

Nu - D

9. Reușesc de obicei să surprind relațiile de tip cauză-efect.

Da - S

Nu - D

10. Sunt genul deciziilor spontane și de multe ori acționez intuitiv.

Nu - S

Da - D

11. De obicei mă ghidez după reguli și sunt o persoană organizată.

Da - S

Nu - D

12. Aș descrie mai degrabă un obiect sau un loc:
Făcându-i o descriere completă - S
Desenând o schemă simplă - D

13. Când lucrezi la un proiect, preferi să:
Ai toate datele pentru a le putea analiza cu atenție și pentru a putea plănui cea mai bună strategie - S

Începi imediat ce ai inspirație, implicându-te total, întrucât știi că poți să completezi ce lipsește mai târziu - D

Interpretare:

Determinând ponderea elementelor S și D în cadrul răspunsurilor testului, vei identifica modul tău de operare bazat pe emisfera cerebrală dominantă. Odată ce ți-ai identificat și conștientizat acest mod de gândire, poți începe să-ți îmbunătățești aptitudinile și performanța, prin evitarea tiparelor comportamentale problematice pentru emisfera dominantă și prin a te îndrepta către activitățile și modelele celeilalte emisfere.

Rezultat S:

Dacă în răspunsurile tale predomină elementul S, ai tendința să folosești un mod de operare bazat pe emisfera stângă, într-o abordare analitică, verbală, pas cu pas. Emisfera stângă gestionează limbajul, calculele logice și vehiculează cunoașterea pe baza argumentelor, operând cu comparații și raționamente de tot felul. Prin ea, orice percepție se traduce în reprezentare logică, semantică și fonetică. Organizarea, disciplina, deducția logică, atenția la detalii sunt concepte asumate mult mai ușor de către cei cu emisfera cerebrală stângă dominantă. Aceștia prezintă logic faptele, având preferință pentru relații cauzale unilaterale (de tip cauză - efect). Manifestă măiestrie în structurarea frazelor și grijă pentru utilizarea unui vocabular adecvat, reușind să exprime relativ ușor ceea ce doresc să transmită celorlalți.

În privința tiparelor comportamentale problematice specifice acestei emisfere dominante, putem regăsi aici tendința de a ne pierde în detalii sau de a ne trezi vorbind singuri de la un anumit punct, de la care partenerul e deranjat de tonul, intonațiile vocii sau ritmul nostru de vorbire (aspecte asumate mult mai ușor de către cei cu emisfera cerebrală dreaptă dominantă). Dacă ești o persoană cu un mod de gândire axat pe emisfera stângă, îți propun să te antrenezi mai mult în activități specifice emisferei opuse: implică-te în artă, pictură, fotografie, activități sportive și nu în ultimul rând, ascultă muzică. Lucrează-ți emisfera dreaptă prin stimularea creativității: ia lecții de vioară, pian sau alt instrument muzical, inițiază-te în arta Origami.

Rezultat D:

Dacă în răspunsurile tale predomină elementul D, ai tendința să folosești un mod de operare bazat pe emisfera dreaptă, într-o abordare intuitivă și interactivă, căutând tipare și asociații de idei, reconstituind informațiile într-un tot unitar. Emisfera dreaptă este responsabilă pentru creativitate, spontaneitate, gândire liberă, persoanele cu această emisferă dominantă fiind deseori flexibile, firi visătoare și uneori emotive. Acestea preferă să aibă cât mai multe analogii în abordarea mediului înconjurător, sintetizând și exprimând de multe ori rezultatele cunoașterii într-o abordare vizuală, spațială. Emisfera dreaptă este sediul înțelegerii nonverbale, al recunoașterii formelor și percepțiilor spațiale, al imaginației, intuiției, dar și sediul competențelor artistice și muzicale. Tonul și intonațiile vocii, ritmul, muzica, dar și simțul culorilor, sunt alte câteva concepte asumate și aprofundate de către cei cu emisfera cerebrală dreaptă dominantă.

Dacă ești o persoană cu un mod de gândire axat pe emisfera dreaptă, cel mai probabil ești un nonconformist, nu agreezi programele fixe și nici reguli sau sisteme care te limitează și-ți îngrădesc libertatea de acțiune, prin prea multă structură. Stările tale emoționale au un efect categoric asupra ta, de aceea îți recomand să analizezi acest aspect și modul în care el îți poate afecta procesul decizional. Lucrează-ți emisfera stângă punându-ți gândurile pe hârtie, începe să folosești o agendă care să te ajute în organizare și adoptă o gândire analitică, pornind de la analiza detaliilor unei idei sau ale unui obiectiv urmărit de tine. În aceeași direcție, completează puzzle-uri, rezolvă problemele de logică, probleme de matematică și focusează-te mai mult pe deznodământul și soluțiile ce-și croiesc drum în imaginea de ansamblu.

În final, indiferent de emisfera cerebrală folosită preponderent, cu timpul procesele conștiente vor ajunge să-și găsească sediul aici, lăsând subconștientul/inconștientul ancorat în modelele celeilalte emisfere. Dar aceasta nu înseamnă că nu ne putem dezvolta ambele emisfere în mod conștient și e chiar indicat să procedăm astfel. “Integrarea emisferică duce creierul într-o stare de focusare ce face imposibilul posibil.”

Dacă vrei să aprofundezi integrarea celor două emisfere și explorarea propriului tău potențial, programează o scurtă discuție gratuită de 15-20 minute și hai să explorăm împreună resurse pe care le ai, dar pe care nu le-ai descoperit încă!

Spre Calendarul de întâlniri!

Sau, dacă folosești un mod de operare bazat pe emisfera stângă 😉, scrie-mi abilitățile pentru care ai vrea să afli mai multe detalii/ planuri de dezvoltare și îți voi răspunde cu o propunere personalizată de pachet. Te aștept cu întrebări și sugestii pe adresa office@mentalcoaching.ro.