90% din decizii vin din subconștient

În primul rând, ce e subconștientul? Poate fi o întrebare la care nu te-ai gândit prea mult până acum, mai ales că cele mai multe descoperiri științifice în domeniul neuroștiințelor s-au întâmplat recent și se întâmplă încă. Iar explozia informațională a vremurilor noastre pare să acapareze cumva planurile bunăstării fizice, cu accent pe diete, sport și ieșiri în natură. Abia în ultimă instanță, după ce am epuizat toate variantele de mai sus și poate ceva tehnici de meditații, apelăm la serviciile unui coach profesionist sau psiholog care să ne ghideze în procesul de înțelegere și reorganizare a minții noastre (conștientă și subconștientă).

Gândește-te la mintea subconștientă ca la o cameră de depozitare a tot ceea ce nu se află, în mod curent, în mintea conștientă. Această cameră stochează toate experiențele tale anterioare, amintirile, credințele și abilitățile tale, situațiile prin care ai trecut și modurile în care ai simțit și reacționat, precum și toate imaginile pe care le-ai văzut de-a lungul vieții și pe care nu ți le mai amintești conștient, în mod curent. Și foarte important: adaugă în acest depozit și filmele pe care le-ai văzut, la pachet cu trăirile și reacțiile pe care le-ai avut la vizionarea lor (reacții pe care mintea subconștientă le va considera ca fiind reale). Adaugă și textele pe care le-ai citit, la pachet cu trăirile și reacțiile la fel de reale pe care le-ai avut când le-ai citit și lista poate continua cu absolut tot ce faci zilnic. Toate reacțiile și trăirile tale se înregistrează în acest depozit al minții subconștiente și sunt considerate, pe buna dreptate, ale tale, ca fiind reale (chiar dacă era un film de groază, reacția ta a fost reală, iar mintea a înregistrat-o ca atare).

Mintea umană e totodată și un sistem care se auto-organizează și se auto-optimizează, extrem de eficient în crearea de tipare si modele. Și ca orice sistem bazat pe modele, are în mod inevitabil și limitări: creierul uman gândeşte liniar şi iubeşte familiaritatea. Depinde de noi înșine, cu ce anume îl familiarizăm! Creierul nostru gândeşte și analizează situațiile până când le înțelege, după care creează modelul de răspuns automat, care nu e întotdeauna benefic nouă. Acest model de răspuns e conceput în baza valorilor, obiceiurilor și reacțiilor tale din trecut, în baza deciziilor pe care le-ai luat în situații trecute similare, decizii care nu au fost neapărat ideale la momentele respective. Și poate unele nici măcar nu au depins de tine sau nu te-au ajutat! Dar mintea subconștientă e neutră, nu gândește în pozitiv-negativ, așa că blochează acest răspuns automat pe care l-a învățat, care de multe ori e unul complet nociv şi îl tot repetă la infinit, în timp ce mintea conştientă se gândeşte la altceva (din depozitul conștient). De ce face mintea asta? Pentru că adaptarea continuă la dorințele tale actuale, în continuă schimbare, ar presupune un efort imens pentru ea şi căruia nu-i atribuie o valoare, așa că se bazează pe deciziile tale din trecut, considerându-le drept model de repetat. Face aceste automatizări, ca să ne ajute să putem rezolva noi sarcini și să ne conservăm energia.

Practic, ori de câte ori avem de luat o decizie, creierul subconștient caută cu o viteză amețitoare situații și experiențe similare din trecut, analizează opțiunile existente în trecutul nostru decizional și face în câteva secunde o medie a acestor reacții și decizii pe care le-ai luat în trecut, după care trimite această medie în partea conștientă de creier, care ia decizia. Wow! Prima dată când am auzit asta, am recitit-o de multe, multe ori. Deci când noi luăm o decizie conștient, mintea noastră subconștientă a ales decizia aceasta cu câteva secunde înainte ca noi să o luăm de fapt. Și asta nu înseamnă că ești la mâna altcuiva, chiar deloc! Ești la mâna ta, a persoanei tale din trecut, cu experiențele tale din trecut, inclusiv ziua de azi, pâna acum câteva minute. Tot așa cum, tot ceea ce faci azi se adaugă la depozitul de experiențe în care mintea ta subconștientă va căuta mâine. Și poți oricând modifica structura acestui depozit imens de experiențe trecute, adăugând zilnic noi și noi experiențe care să corespundă valorilor tale actuale. Adaugă și constanță în aceste activități noi, iar mintea ta subconștientă va îmbunătăți considerabil în timp, media reacțiilor și deciziilor tale.

Cei mai mulți clienți îmi adresează la cabinet următoarea întrebare: “Cum se face că un subconștient atât de inteligent, cu o putere infinită, nu-i în stare să înțeleagă când îi spun clar că vreau să am succes și să mă ajute să mă realizez?!” Și întrebarea e una pertinentă, îmi amintesc că mă agasa și pe mine la începutul incursiunii mele în această minunată călătorie a cunoașterii de sine. Ironia face că răspunsul rezidă tocmai în însușirea aceasta infinită a puterii subconștientului. Evident, nu există termen de comparație, dar de dragul exercițiului, să ne imaginăm că un mentor foarte înțelept și trecut prin viață discută la un moment dat cu un tânăr aflat la început de drum. În timp ce-și adună în grabă foile de curs împrăștiate prin camera de cămin, dintre care unele acoperite de obiecte vestimentare demult aruncate pe jos, iar altele ascunse în spatele unor borcane nespălate și mucegăite de ceva vreme, tânărul îi spune înțeleptului că cel mai mare vis al lui e să lucreze pentru NASA. Și face asta în timp ce speră să mai prindă ceva din ora a treia de curs, întrucât deja a întârziat la primele două, obicei pentru care de altfel, e renumit printre colegi. Problema mentorului nu ține de înțelegerea limbajului tânărului, cel puțin nu a celui verbal. Comunicarea dinspre student spre mentor este dificilă, deoarece vasta experiență de viață a mentorului îl face pe acesta să vadă dincolo de frazele rostite. Mentorul va evalua șansele de reușită ale discipolului ținând cont de multe alte criterii în afara cerințelor rostite de acesta.

Tot astfel, comunicarea dinspre conștient spre subconștient este dificilă, deoarece necesită mai mult decât simpla verbalizare a țelurilor noastre. O astfel de comunicare nu poate fi niciodată finalizată în lipsa emoțiilor și trăirilor intense care să fie în perfectă concordanță atât cu ceea ce facem, cât și cu ceea ce spunem că vrem să facem. Doar gândurile care sunt transmise cu emoții puternice, autentice pătrund în subconștient. Și doar gândurile care sunt susținute de un comportament congruent cu ceea ce simțim rămân acolo. Altfel, mintea noastră continuă să repete tiparele deja automatizate până când ne decidem cu adevărat să lucrăm cu noi înșine pe partea mentală, să schimbăm asta. Ca și în alte domenii, se pot obține rezultate pe cont propriu, cu efort susținut și implicare constantă, dacă ești genul autodidact sau putem apela la serviciile unui profesionist care să ne ghideze în acest proces, lucru pe care îl recomand cu căldură. Procesul în sine este unul de reconfigurare a creierului, studiile demonstrând deja faptul că terapia cognitiv-comportamentală produce modificări neuronale permanente, reconfigurează felul în care procesăm informația si modifică inclusiv reflexele noastre de gândire.

În situația în care agreezi prima variantă, îți las aici un concept nou, care a revoluționat domeniul neuroștiințelor în ultimele decenii: abilitatea creierului de a se transforma continuu, formând noi conexiuni neuronale prin învățare, experimentare, creativitate. Procesul poartă denumirea de neuroplasticitate și se desfășoară pe tot parcursul vieții, de aceea suntem capabili să învățăm și chiar să excelăm în lucruri noi toată viața.

Și acum gândește-te la procesul de remodelare neuronală a creierului, întocmai unui sculptor pe cale să realizeze prima lui sculptură într-un bloc de marmură. Care ar fi, în cazul tău, factorii ce i-ar putea influența particularitățile?!

“Toate ideile există deja în creier, aşa cum toate statuile există deja în marmură.” Carlo Dossi

Dacă ești interesat de dezvoltare personală, programează o discuție gratuită (15-20 minute), în care să schițăm un plan de explorare a abilităților tale și valorizare a deficiențelor. Și cel mai important, să dezvăluim resurse pe care nu le-ai descoperit încă!

Previous
Previous

Relația cu tine influențează celelalte relații

Next
Next

Cât de bine te cunoști de fapt?